Voor nadere informatie over de Muziekbank, zie onderaan deze pagina.
Voor zoeken in onze collectie, zie hier.


Verplichte leenkost!

In de traditie van neo-prog, wiens bloeitijd in de 80s de magistrale band Marillion heeft voortgebracht, presenteert een andere Schotse clan genaamd Comedy of Errors in het jaar 2022 een schitterende artifact aan het altaar van epische rock.

Qua stijl meer in lijn met genre adjudanten Pallas en IQ, legenden in de scene nietemin, neemt Time Machine je op een evenwichtige reis die even makkelijk op de achtergrond tijdens het houtsneewerk als door de hoofdtelefoon op de sofa kan draaien. Er zijn stoere guitaarriffs en solos onderweg met de gebruiklijke salvos toetsen als roer, met bas en drums en de stem van Jim Cairney die het geheel goed afrond. De composities hebben genoeg complexitiet en intrige om met meerdere luisterbeurten steeds meer subtiele nuances te laten zien. Zeker de moeite waard voor de ervaren progfans maar ook degenen die een keer de smaak van deze sound willen pakken.

*****

Toen Sique Sique Sputnik in 1986 met een ongekende ostenatie dreigde de wereld over te nemen, werd de collectieve adem van muziekfans voor een korte poos ingehouden in afwachtiging van wat komen zou. Hun debut Flaunt it was uiteindelijk raar en ontstellend doch verassend leuk en catchy met de supersonische guitaren, synth beats, loops en samples over o.a. helikopters, raketten en hedonistische onheil.

De hersenen achter dit media monster was bassist Tony James (Generation X, Sisters of Mercy) die een supergroup bedacht van leden die niet echte muziekante waren, maar wiens style een revolutie in de muziekwereld zou kunnen ontketenen. Het werkte, heel even.

In 1988 kwamen ze tegen alle verwachting in terug met de desbetreffende opvolg Dress for Excess die onvermijdelijk in de media symbool zou staan voor een kater en het einde van Sputnik, nadat al hun grapjes allang op een stokje waren.

Dezelfde media hadden wellicht niet goed geluisterd naar dit opvolg aanbod, want hoevel minder voorbarig dan Flaunt it, heeft Dress for Excess zeker haar momenten. Wat er nog overbleef in Sputnik’s doos van 80s lifestyle rekwisieten en gadgets krijgen hier de kans ook een keer als kaf in de neon mist op te gaan, een reuze fuck you en knipoog voordat de hanenkammen en visnetkousen in de limo klommen en hun hele gevaarte uit het zicht verdweent.


Zaterdag 17 december: Luisterrijk over de kracht van Popmuziek

foto Didier LeclairePopmuziek wordt door liefhebbers van klassieke muziek en jazz soms gezien als eenvoudige muziek. Die vermeend eenvoudige muziek is echter wel een zeer populaire tak van muziek, die mensen even goed diep kan ontroeren. In ‘De Kracht Van Pop’ laat Didier Leclaire ons zien hoe deze vermeende eenvoud ontstaat en waarom de popcomponisten, songwriters, de keuzes maken die ze maken. Kom gerust langs en laat uw begrip van en waardering voor popmuziek verdiepen.

Didier Leclaire is een muzikant en muziekdocent: gitaar is zijn hoofdinstrument, hij produceert in opdracht, en geeft les op ArtEZ Conservatorium.

Datum: zaterdag 17 december 2022
Tijd: 13:30 uur-14:30 uur
Locatie: Openbare bibliotheek Pijpenstraat, zaal “De Pijpenla”
Toegang gratis


200 jaar César Franck

De componist César Franck werd op 10 december 1822 in Luik geboren. Daarom vieren we dit jaar zijn 200e verjaardag en besteedt de Muziekbank extra aandacht aan zijn werk d.m.v. een cd-selectie. Bekende werken van Franck zijn o.a. Variations Symphoniques (1885), het Panis Angelicus voor tenor, harp, orgel en cello (1872), de Symfonie in d-klein (1889) en zijn beroemde Vioolsonate in A-groot (1886).

Naast zijn werk als componist werkte Franck als organist, gewaardeerd als zowel uitvoerder als improvisator, en was hij een zeer geliefd docent met een hechte studentenkring.

Weetje over deze componist:

César Franck had enorme handen en ‘vergat’ regelmatig dat anderen minder grote handen hebben. Hij was in staat om een interval van 12 toetsen op piano of orgel te overbruggen. Dit gaf hem de mogelijkheid om op bijzondere wijze de stemvoering te laten horen in een fugacompositie en de brede liggingen te spelen die in zijn eigen klaviermuziek voorkomen. Een groot deel van de begeleiding van het laatste deel van de Vioolsonate bestaat bijvoorbeeld uit grote akkoorden die door ‘normale’ pianisten gespreid moeten worden om ze überhaupt te kunnen spelen 🙂


De Muziekbank heeft een collectie van meer dan 150.000 muziekdragers (cd’s, dvd’s, lp’s, blu-ray discs, super audio cd’s etc.) in alle muziekgenres, met wekelijks nieuwe releases. Deze collectie is voor iedereen toegankelijk.
Zie hier voor mogelijkheden om muziek te lenen en, als u ons wilt steunen, om vriend te worden van de muziekbank.
U kunt cd’s ter plekke komen uitzoeken of vooraf reserveren. Zie hier voor hoe u kunt reserveren.
Ook heeft de Muziekbank een uitgebreide verkoophoek.

Klik hier voor een compleet overzicht van onze nieuwe items!

Nieuw uitleensysteem

De bibliotheek Enschede en de Muziekbank zijn overgestapt op een nieuw uitleensysteem. Het meeste werkt, maar nog niet alles.

Lenen en reserveren:
U kunt aan de balie cd’s lenen en inleveren.
Reserveren is mogelijk via de website van de bibliotheek Enschede.

De volgende problemen zijn nog niet opgelost:
U kunt op onze website momenteel niet zien of een cd uitgeleend is.
U kunt niet reserveren via de website van de Muziekbank.
Het opsturen van cd’s naar andere bibliotheken in Overijssel is eind juni stil komen te liggen. Dit vinden we reuze spijtig. Het is de bedoeling om een alternatief op te zetten, maar vanwege technische problemen kan dat nog lang duren.

Muziekbrief

Met ingang van december 2021 verstuurt de Muziekbank een maandelijkse e-mailnieuwsbrief met informatie over activiteiten in de omgeving, informatie over nieuwe aankopen, enz. U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.