Voor zoeken in onze collectie, zie hier.
Selectienieuws in de spotlights
Mattheuspassie
Maart is de maand van de Matthäus-Passion of Mattheuspassie van Bach.
Wilt u horen hoe Heinrich Schütz en Orlasso di Lasso (resp. een en twee eeuwen vóór Bach) al een Mattheuspassie schreven? Hoe de componist Mendelssohn Bachs Mattheuspassie aanpaste aan de 19e eeuw? Hoe Nikolaus Harnoncourt in de jaren 70 de vernieuwing inzette – wat velen als heiligschennis ervoeren – Hoe Jan Rot de Mattheuspassie hertaalde in het Nederlands? Allemaal te leen in onze Mattheus-selectie.
Zie hier voor meer achtergrondinformatie.
Oet de Tied: Wouter Muller
Op tweede Kerstdag 2022 overleed Wouter Muller, inwoner van Enschede en singer-songwriter van Indische afkomst. Met zijn liedteksten bezong Muller het verhaal van mensen van Indische komaf die hun weg zoeken in een andere cultuur en gaf daarmee een stem aan de tweede generatie Indische Nederlanders. Hij werd daarom ook wel “De Boudewijn de Groot van de Indo’s” of “De nieuwe Indische stem” genoemd.
Wouter Muller werd bekend met de folkgroep “Jakkes” en richtte later in Enschede “Quasimodo” op. Met laatstgenoemde groep maakte hij diverse theaterproducties en gezamenlijk verzorgden zij jarenlang de muzikale begeleiding van Willem Wilmink.
Nadat hij in 1997 voor de eerste keer in zijn leven een reis maakte naar zijn geboorteland, het huidige Indonesië, schreef Wouter Muller de muziekvoorstellingen “Wat is een Indo?” en “Indisch Hart”.
Youtube-tip: https://youtu.be/VU_s0FhX2Z4
Wouter Muller met Ernst Jansz
Bron: www.woutermuller.com
Naast zijn rol als muzikant werd Muller gewaardeerd als “verbinder”; hij was zijn leven lang bezig met maatschappelijke vraagstukken, bekeek zaken met een kritische blik en droeg alternatieven aan. In een recent interview met Tubantia over armoedebeleid, stelde hij bijvoorbeeld de vraag of het niet beter zou zijn de nadruk eens te leggen op behoud van eigenwaarde van de betrokken groep mensen in plaats van te blijven focussen op geld en schulden. Later riep hij – onder het motto: “cultuurgeld is voor iedereen!” – op om het Twentse cultuurbeleid kleurrijker te maken waardoor zij een betere afspiegeling vormt van de huidige bevolkingssamenstelling. Als voorbeeld gaf hij “Huize Enschede”, een voorstelling over het studentenleven, gemaakt voor en door studenten.
“Wouter Muller kan in zijn eentje verantwoordelijk gehouden worden voor een nieuwe muziekstroming: de Neder-Indopop. Openhartig en liefdevol verwoordt hij het gevoel van velen die in Indië hun wortels hebben… Daarbij betoont hij zich een warm voorstander van de multiculturele samenleving.” (Ernst Jansz)
Diverse albums en de DVD “De reis van mijn leven” van Wouter Muller zijn bij de Muziekbank te vinden in de selectie “Oet de Tied – Wouter Muller (1947-2022)”
– Selamat Jalan, Wouter Muller –
Wij zoeken cd-collecties!
Bent u in het bezit van een collectie cd’s met pop, rock, jazz of blues en draagt u de Muziekbank een warm hart toe? Doneer dan uw cd’s aan de Muziekbank.
Wij zoeken naar kwalitatief goede cd’s en sacd’s. Grote, of kleine collecties. Alles is welkom. Met uw gedoneerde cd’s kunnen wij de Muziekbank draaiende houden. cd’s die we nog niet hebben voegen we toe aan onze collectie. cd’s die we al wel hebben verkopen we op onze verkoopdagen. Het hiermee verdiende geld gebruiken we om onze collectie verder uit te breiden.
Dus, wilt u cd’s doneren? Mail naar de Muziekbank en wij zorgen dat ze opgehaald worden.
E-mailadres: collectie.muziekbank@gmail.com
De Muziekbank
De Muziekbank heeft een collectie van meer dan 150.000 muziekdragers (cd’s, dvd’s, lp’s, blu-ray discs, super audio cd’s etc.) in alle muziekgenres, met wekelijks nieuwe releases. Deze collectie is voor iedereen toegankelijk.
Zie hier voor mogelijkheden om muziek te lenen en, als u ons wilt steunen, om vriend te worden van de muziekbank.
U kunt cd’s ter plekke komen uitzoeken of vooraf reserveren. Zie hier voor hoe u kunt reserveren.
Ook heeft de Muziekbank een uitgebreide verkoophoek.
Klik hier voor een compleet overzicht van onze nieuwe items!
Nieuw uitleensysteem
De bibliotheek Enschede en de Muziekbank zijn overgestapt op een nieuw uitleensysteem. Het meeste werkt, maar nog niet alles.
Lenen en reserveren:
U kunt aan de balie cd’s lenen en inleveren.
Reserveren is mogelijk via de website van de bibliotheek Enschede.
De volgende problemen zijn nog niet opgelost:
U kunt op onze website momenteel niet zien of een cd uitgeleend is.
U kunt niet reserveren via de website van de Muziekbank.
Het opsturen van cd’s naar andere bibliotheken in Overijssel is eind juni stil komen te liggen. Dit vinden we reuze spijtig. Het is de bedoeling om een alternatief op te zetten, maar vanwege technische problemen kan dat nog lang duren.
Muziekbrief
Met ingang van december 2021 verstuurt de Muziekbank een maandelijkse e-mailnieuwsbrief met informatie over activiteiten in de omgeving, informatie over nieuwe aankopen, enz. U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.