Herinrichting Muziekbank

 
Zoals u wellicht gemerkt heeft is de Muziekbank vanaf mei 2023 bezig met een grondige verbouwing.
Een deel is klaar, een deel moet nog beginnen. We blijven tijdens de verbouwing gewoon open. Wanneer het klaar is is moeilijk te zeggen…
Hieronder een uitleg wat we doen en waarom we dat doen.

Waarom deze herinrichting?

Er zijn twee belangrijke redenen voor een verbouwing:

 • Het archief was vol. Elk jaar voegen we 3000 cd’s toe aan onze collectie, maar we schrijven niks af, op enkele dubbele exemplaren of overbodige oudere uitgaven na. Gevolg is dat onze collectie uitdijt en dat we zo af en toe de capaciteit van onze archiefkasten moeten vergroten;
 • De klantruimte gaat multifunctioneler worden: naast leen-cd’s en -lp’s kan je er over een tijdje ook terecht voor een grote lees- en luistertafel, een podiumpje voor de Luisterrijk-lezingen of voor een grote verkoop. We willen onze activiteiten meer in onze eigen ruimte aanbieden en een plek worden voor muziek in brede zin.
  In deze rol hopen we de komende jaren vooruit te kunnen, mede met het oog op de eventuele verhuizing naar Muziekkwartier. Het plan wordt ondersteund door de Bibliotheek Enschede, onze belangrijkste partner, ook in financieel opzicht. De uitleenfunctie blijft bestaan, net als de inkoop van nieuwe cd’s en lp’s.

Wat is er tot nu toe veranderd?

 • Er is een nieuwe afscheidingswand geplaatst en de ruimte is ingericht met nieuwe kasten.
 • Voorheen hadden we twee collecties: een klein deel in de snuffelbakken in de algemene ruimte, het meeste achter in het archief. Beide delen zijn (bijna) samengevoegd tot één collectie. Deze is nu voor iedereen toegankelijk.
  De plaats van verschillende deelcollecties verandert soms nog; kunt u het niet vinden: raadpleeg de informatie die op verschillende plekken hangt of vraag onze medewerkers.

 • Er is nu meer plaat voor nieuwe cd's, die centraal in de ruimte staan.

Wat gaat er nog meer veranderen?

 • Luisterapparatuur komt op een nieuwe plek (aan de leestafel)
 • Er komen meer zoekcomputers voor klanten
 • De balie voor innemen en uitlenen komt op een andere plaats. De bedoeling is dat de medewerkers beter benaderbaar zijn doordat we meer in de ruimte aanwezig zijn.
 • De oude balie wordt afgebroken en er komt meer ruimte voor speciale selecties en voor lezingen en/of kleine optredens.
  De inrichting wordt flexibel doordat de meeste meubels/bakken verrijdbaar zijn.

Cd’s blijven gewoon te leen

Het zal de komende tijd (nog) wat rommeliger zijn dan u gewend bent, maar alle cd’s blijven gewoon beschikbaar. Vraag gerust aan een baliemedewerker om hulp bij het zoeken naar een cd. Reserveren via de website van de Bibliotheek blijft ook mogelijk.

Feedback gewenst

We hebben een duidelijk doel voor ogen, maar de invulling van de nieuwe klantruimte is niet in beton gegoten. Als bepaalde veranderingen niet werken, passen we die aan of draaien we wat terug. Als klant kunt u goede ideeën of feedback doorgeven via pr@muziekbank.nl of melden aan onze vrijwilligers bij de balie. Hopelijk wordt het een succes en lukt het ons om een prettige ruimte voor klanten én een fijne werkplek voor vrijwilligers te creëren.

 
 
De herinrichting van de Muziekbank wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds